Spontánne a úmyselné pukanie kĺbov: Je to nebezpečné?

Pukanie kĺbov je pre niektorých príjemnou zábavou, ale pre ich okolie môže byť zdrojom odporu. Lúpanie kĺbov sa však nemusí obmedzovať len na kĺby prstov. Pri chôdzi dochádza aj ku krčeniu kolien alebo praskaniu prstov na nohách. Je to nebezpečné? Čo spôsobuje hluk v kĺboch? A môže chrumkanie prstov spôsobiť ochorenie?

Praskanie prstov sa zvyčajne považuje za jeden z najmenej príjemných zvukov, ktoré ľudské ucho bežne vníma (ako škrabanie nechtov na tabuli). Mnohí ľudia dokonca tvrdia, že lámanie a lámanie prstov, aby sme vydali tento praskajúci zvuk, môže spôsobiť chronické problémy pohybového aparátu, čo by nás malo motivovať, aby sme s tým prestali.

Len málo ľudí však tomuto fenoménu úplne rozumie. Dokonca ani vedci si dlho neboli istí, čo presne môže spôsobovať vŕzganie v kĺboch. Až teraz sa zdá, že existujú prvé pevné teórie, ktoré dokážu uspokojivo vysvetliť tento pomerne rozšírený jav.

Ak vás teda táto téma zaujíma, určite by ste mali pokračovať v čítaní nasledujúcich odsekov.

Prečo nám praskajú kĺby?

Praskanie kĺbov je v ľudskej populácii pomerne bežné. Možno práve preto nás to všetkých tak zaujíma. V skutočnosti však nejde o moderný jav, ľudia sa začali zaoberať vysvetlením chrčivého zvuku približne pred sto rokmi. Dlho sa napríklad hovorilo, že ak si pokrčíte prsty, tak trvá minimálne ďalších 20 minút, kým si ich opäť pokrčíte.

Kĺby sú však pomerne komplikované a ich chrupnutie môže v rôznych situáciách znamenať rôzne veci. Ak napríklad pociťujete pri praskání bolesť, môže to byť príznak vážnejšieho zdravotného problému.

pukanie kĺbov klbov pri pohybe príčiny

Úmyselné pukanie kĺbov

Úmyselné praskanie kĺbov na rukách zvyčajne nebolí. Nemusí bolieť ani vtedy, ak si pri sedení prekrížite nohy v členkoch a tlak v nich prispieva k praskaniu v bedrovej chrbtici. Nemusí bolieť ani krčenie v bedrách, ktoré môže byť pre niekoho v určitých situáciách tiež potrebné (aby sa zabezpečila správna poloha kĺbu).

Pri bežnom úmyselnom praskaní kĺbov môže zohrávať úlohu kolaps bubliniek v kĺbovej tekutine. V kĺbe môže byť viac bubliniek. Stačí však, aby sa jedna z nich zrútila a kĺby vydávajú zvuk praskania.

Zaujímavé je, že k objasneniu tohto problému prispeli vedci, ktorí sa rozhodli použiť matematický model spolu s reprezentáciou kĺbu, vďaka čomu bolo možné tento jav úspešne simulovať.

Nie je však vylúčené, že odborníci budú tento fenomén skúmať aj v budúcnosti, keďže ide stále o pomerne málo objasnený problém, ktorý sa vedci snažili objasniť už v minulosti a súčasné poznatky sa môžu v budúcnosti javiť ako neúplné (napríklad vďaka pokročilejším technikám). Je preto možné, že sa niekedy dočkáme aktualizácie.

Praskanie kĺbov počas pohybu

Pukanie kĺbov pri pohybe môže byť úplne iný príbeh, najmä ak sa k tomu pridruží nepríjemná bolesť, ktorá vždy signalizuje, že niečo nie je v poriadku.

V tomto prípade môže ísť o prejav:

V každom prípade je rozumné, aby ste v prípade bolesti kĺbov a nadmerného olupovania čo najskôr navštívili odborníka, ktorý vykoná dôkladné lekárske vyšetrenie a pokúsi sa nájsť skutočnú príčinu vášho problému. Na základe správne stanovenej diagnózy potom môže zvoliť najlepší spôsob liečby.

Je to škodlivé?

Opäť veľmi záleží na tom, čo spôsobilo prasknutie spoja. Predpokladá sa, že ak ide o zámerné pukanie kĺbov, nie je to škodlivé a ľudia, ktorí majú vo zvyku pukanie kĺbov rúk počas dňa, sa nemusia obávať chronického ochorenia. (Na druhej strane sa zatiaľ nedokázalo, že tento jav je neškodný. V tejto chvíli sa však nemusíte zbytočne obávať.)

Ak však ide o neúmyselné vŕzganie kĺbu, ktoré je sprevádzané bolesťou, opuchom alebo iným javom, ktorý jasne poukazuje na existujúci problém, môže to byť škodlivé, pretože to môže naznačovať, že s kĺbom alebo jeho bezprostredným okolím nie je niečo v poriadku a problém sa môže časom začať zhoršovať. Ak teda pravidelne pociťujete bolestivé koleno alebo iné bolesti kolena, nechajte sa pre istotu vyšetriť odborníkom.

Úmyselné pukanie kĺbov rizika

Ako sa o kĺby správne starať?

Aby kĺby správne fungovali, potrebujú cielenú starostlivosť, ktorá by nepochybne mala zahŕňať primerane intenzívne a pravidelné cvičenie. Vďaka tomu budú neustále premazávané kĺbovou tekutinou, ktorá je nevyhnutná pre ich bezproblémové fungovanie. Počas pohybu sa tiež neustále posilňujú svaly okolo kĺbu, čo pomáha udržiavať ho na správnom mieste. Z tohto dôvodu sa pohyb odporúča aj vtedy, ak trpíte nejakým chronickým ochorením.

Dospelí prakticky v každom veku môžu užívať aj vysokokvalitnú viaczložkovú kĺbovú výživu, ktorá obsahuje látky, ktoré sú bežne prítomné v tele, vitamíny a mnohé ďalšie zložky, ktoré môžu napríklad podporovať normálne zdravie kostí. Takýto doplnok stravy je ideálny pre športovcov, pre starších ľudí alebo pre fyzicky pracujúcich jedincov.

V jej zložení by rozhodne nemali chýbať látky ako:

A ďalšie vitamíny, ktoré poskytujú najkomplexnejšiu starostlivosť o pohybový aparát.