Glukosamín: Prečo ho užívať a ako pôsobí na kĺby?

Už ste si niekedy prečítali zloženie prípravku na kĺby a všimli ste si, že obsahuje glukosamín? Potom vás možno zaujíma, na čo je vlastne dobrý a prečo sa bežne používa. Preto sa naň v našom dnešnom článku zameriame a povieme si o ňom informácie, ktoré by ste určite mali vedieť.

Bolia vás niekedy kĺby? Potom určite nie ste sami. Preto sa v určitej fáze veľké percento ľudí rozhodne pre kĺbovú výživu, aby svojmu pohybovému aparátu dodali všetko, čo potrebuje k normálnemu fungovaniu.

Pri kúpe kĺbovej výživy si však musíte vyžiadať ďalšie informácie. Hoci je na trhu široká škála voľnopredajných výrobkov, kľúčové je skontrolovať zloženie, ktoré by malo obsahovať obvyklé látky na podporu kĺbov a pohybového aparátu, ako aj ďalšie. Jednou z nich je glukozamín.

Čo je glukosamín a kde sa nachádza?

Glukozamín je základná (a pre telo špecifická) zlúčenina, ktorá vzniká z glukózy. Je začlenená do polysacharidov, ktoré majú v tele rôzne úlohy. Nachádza sa napríklad v kĺbovej chrupavke, kde prispieva k viazaniu vody, a tým k jej pružnosti. Z tohto dôvodu sa pomerne často pridáva do kĺbových doplnkov.

Aj keď si telo dokáže glukozamín vyrobiť samo, v prípade zvýšenej námahy alebo chronických ochorení kĺbov sa odporúča doplniť ho z externého zdroja.

Prečo ho užívať – účinky

Glukosamín sa môže používať v rôznych oblastiach, ale najlepšie výsledky dosiahnete, ak sa rozhodnete používať ho na kĺby.

glukosamín najlepšie účinky na kĺby

Ako pôsobí na kĺby?

Keďže glukozamín sa prirodzene nachádza v kĺbovej chrupavke, ktorá je hydratovaná a pružná, jeho doplnenie do tela môže mať dobrý vplyv na udržanie jeho normálnej funkcie, keď sa zotavujete zo zranenia, operácie, fyzicky náročnej práce, športu alebo trpíte zhoršenou pohyblivosťou, ktorá môže súvisieť s chronickým ochorením pohybového aparátu.

Ak sa teda chcete postarať o svoje kĺby, a je jedno, či je to z dôvodu blížiacej sa operácie, zhoršenej pohyblivosti alebo čisto preventívne, glukozamín by spolu s ďalšími látkami, o ktorých budeme hovoriť ďalej, rozhodne nemal chýbať v kvalitnej kĺbovej strave.

Zdroj glukosamínuPopis
Kĺbová výživa (doplnky)Kapsuly, tablety alebo prášky obsahujúce glukozamín.
KrevetyŠkrupiny kreviet sú bohaté na glukosamín.
Krabie mušleObsahujú vysoké množstvo glukozamínu.
HomáreĎalším dôležitým zdrojom sú škrupiny homárov.
Vývary z kostíVývary z kostí, najmä z hovädzieho mäsa, obsahujú glukosamín a ďalšie látky podporujúce kĺby.

Čo je ešte dôležité pre zdravé kĺby?

Glukosamín sa nachádza najmä v kostiach a chrupavkách, ktorých konzumácia je pre väčšinu populácie neprijateľná. Z tohto dôvodu je vhodné siahnuť po viaczložkovej kĺbovej výžive, ktorá má vo svojom zložení okrem glukozamínu aj ďalšie dôležité látky.

Pre kĺby sú dôležité aj tieto zložky:

  • Chondroitín
  • MSM
  • Kolagén
  • Vitamín C
  • Kadidlovník pílovitý

A možno aj niektoré ďalšie. Napríklad vápnik, vitamín K a vitamín D sú veľmi dôležité pre kosti. Keďže vo vyššom veku existuje zvýšené riziko rednutia, ich príjem do organizmu je tiež opodstatnený.

Existuje mnoho ďalších spôsobov, ako môžete pracovať na svojich kĺboch, ktoré môžu dopĺňať výživu. V prvom rade je dôležité, aby ste si udržiavali zdravú telesnú hmotnosť. Ak máte nadváhu alebo ste obézni, vystavujete sa zvýšenému riziku bolesti bedrových kĺbov, kolien a ďalších kĺbov nôh, ktoré nemusia dlhodobo zvládať zvýšenú záťaž.

ako užívať glukosamín pri problémoch s kĺby

Určite vyskúšajte aj:

  • Primeraná fyzická aktivita (plávanie, chôdza, joga…)
  • pestrá strava s väčším množstvom potravín bohatých na antioxidanty
  • Zlepšenie pitného režimu
  • Abstinencia od alkoholu a nikotínu

Pokiaľ ide o cvičenie, mali by ste si vybrať predovšetkým také cvičenie, pri ktorom vaše telo nie je vystavené nárazom (čo je problém napríklad pri behu). Starší ľudia by tiež nemali vyhľadávať druhy cvičenia, ktoré by mohli zvýšiť riziko pádu. (Po ktorom im môže hroziť zlomenina bedrového kĺbu, čo môže byť veľmi nebezpečné).

V každodennom živote je tiež dôležité pred fyzickou aktivitou zahriať pohybový aparát a nosiť vhodnú obuv s ortopedickou podšívkou a vhodným odpružením.