Ako si vybrať najlepšiu masť na kĺby + účinky

Bolia vás kĺby a chceli by ste si na ne niečo dať? Ak áno, možno ste narazili na veľkú prekážku. Aké všetky mastičky na kĺby existujú? Čo dokážu? A ktorá je najlepšia?

Nikto z nás nechce mať boľavé kĺby. Aj tak sa však niekedy stane, že sa niekde zasekne a my sa nemôžeme hýbať ako zvyčajne. Nanášanie extra masti na kĺby môže byť jedným zo spôsobov, ako si udržať pohyblivosť počas konzervatívnej liečby vášho zdravotného problému, pretože môže zlepšiť jej účinok.

Na trhu je však veľké množstvo rôznych kvalitných výrobkov. Okrem toho každý z nich funguje dobre na niečo trochu iné. Ako si teda pri kúpe zabezpečiť, aby ste dostali presne to, čo potrebujete?

Ako fungujú masti na kĺby?

Kĺbové masti môžu pôsobiť rôznymi spôsobmi. Existujú napríklad také, ktoré pôsobia proti zápalu a môžu zmierniť bolesť pociťovanú pri pohybe. Iné môžu mať hrejivý alebo chladivý účinok, takže sa môžu používať buď pri konkrétnych problémoch s kĺbmi, alebo po športovaní, keď sa môžu aplikovať napríklad na svaly.

Ako si vybrať tú najlepšiu?

ako vybrať najlepšiu masť na kĺby

Koňská masť

Koňská masť je klasika, ktorej sa mnohí ľudia nevedia nabažiť. V súčasnosti môžete dostať hrejivú konskú masť s rašelinou a chladivú verziu konskej masti. Môžete si teda vybrať podľa toho, aký konkrétny účinok chcete počas používania dosiahnuť.

Nemusíte sa však obávať. Konská masť sa nevyrába z koní, ale z gaštanov. Prínosom tejto masti môže byť podpora regenerácie pohybového aparátu.

Konopná masť

Ďalším známym prostriedkom, ktorý je hojne využívaný ľuďmi trpiacimi chronickými ochoreniami pohybového aparátu, je konopná masť. Okrem toho, že má pozitívny účinok na pohybový aparát, môže byť prospešná aj pre vašu pokožku. O to viac, ak trpíte ekzémom alebo iným kožným problémom, ktorý si vyžaduje špecifickú starostlivosť. Niektoré konopné masti obsahujú chilli, ktoré masti dodáva hrejivý účinok.

Mulleinová masť

Pre mladších ľudí je to menej známy pomocník, ale určite stojí za to sa ním zaoberať. Možno ho použiť na chrbát a kĺby v prípade zhoršenej pohyblivosti (napríklad pri artritíde), ale pôsobí aj na namožené svaly. V niektorých mastičkách sa okrem jedle nachádza aj komplex ďalších byliniek. Používa sa napríklad v kombinácii s borievkou a tymianom.

Kostivalová masť

V hľadáčiku by ste mali mať aj kostravu, ktorá si tiež poradí s boľavým pohybovým aparátom. Má hojivé účinky a možno ju aplikovať na kĺby aj svaly. Jej zloženie pomáha aj pri ochrane a hojení pokožky. Nemala by sa však aplikovať na priamom slnku.

Kafrová masť

V neposlednom rade vyskúšajte gáfrovú masť, ktorú môžete kombinovať aj s levanduľou a rozmarínom. Gáfor podporuje hojenie rán a dokáže zmierniť bolesť spôsobenú reumou. Môže tiež pôsobiť ako mierne lokálne anestetikum.

najlepšia masť na bolavé kĺby

Čo ešte treba mať na pamäti?

Hoci je aplikácia mastí na kĺby prospešná, nemalo by sa zabúdať na dobrú vnútornú výživu, ktorá dodá kĺbom to, čo potrebujú zvnútra. Je však dôležité, aby kvalitná kĺbová výživa obsahovala komplex vzájomne sa dopĺňajúcich látok a aby sa užívala dlhodobo a v presne stanovenom množstve.

Keďže na trhu je veľa prípravkov na kĺby, mali by ste sa pozrieť na zložky, ktoré by mali obsahovať:

  • Kolagén
  • Vitamín C
  • MSM
  • Glukosamín
  • Chondroitín
  • Kadidlovník pílovitý

A možno aj iné svalové a kostrové látky.

Okrem toho môžu kĺbovú výživu využívať aj aktívni športovci, fyzicky pracujúci ľudia a iní jedinci, ktorí počas dňa zdvíhajú ťažké bremená (čo môžu byť napríklad aj deti).